[cstex] Podivna mezera

Jan Sustek Jan.Sustek at seznam.cz
Mon Mar 15 18:23:25 CET 2010


Dobry den,

zpracovavam priklady pro jednu matematickou soutez. U teto prilezitosti se setkavam s ruznymi zapisy matematickeho textu. Dost me prekvapil celkem netypicky zapis druhe derivace. Proc to delat jednoduse
$f''$,
kdyz to jde slozite
$f^{{\it I} {\it I}}$.

Uvedeny zapis me vsak zaujal i z TeXovskeho hlediska. Mezi "symboly derivace" LaTeX vklada necekanou mezeru, ktera se vyskytuje pri prvnim pouziti makra \it. Vyzkousejte si:

\documentclass{article}
\begin{document}
$f^{{\it I} {\it I}}f^{{\it I} {\it I}}$ $f^{{\it I} {\it I}}f^{{\it I} {\it I}}$
\end{document}

Druhy vyraz v prvni matematice a cela druha matematika jsou v poradku. Prvni vyraz v prvni matematice vsak obsahuje v exponentu vyrazne vetsi mezeru mezi znaky. Urcite se nejedna o nejakou zavlecenou mezeru, protoze ta by se v matematickem modu ignorovala. Urcite se nejedna o implicitni kern, protoze se mezi jednotlivymi znaky vykonava povel hlavniho procesoru (zmena fontu). Pohled do logu s pouzitim \showlists dava nasledujici:

\mathord
.\fam1 f
^\mathord
^.\mathord
^..{}
^.\mathord
^..\fam4 I
^\mathord
^.\fam4 I
\mathord
.\fam1 f
^\mathord
^.\fam4 I
^\mathord
^.\fam4 I

Vypada to, jako by se prvni "symbol derivace" po prvnim \it daval do skupiny, a tedy v matematickem modu do boxu. (Proc?) Ale vzhledem k tomu, ze jsou implicitni kerny potlaceny prikazem hlavniho procesoru, tak by ani toto nemelo delat rozdil v sazbe.

Muze mi nekdo vysvetlit, v cem je problem?

Dekuji a preji pekny den.
Honza Sustek



More information about the csTeX mailing list