[cstex] Valna hromada CSTUG; odborna prednaska kolegu Sojky a Ruzicky

Pavel Striz striz at fame.utb.cz
Sat Oct 24 17:47:09 CEST 2009


Dobry podvecer,

vybor CSTUG Vas srdecne zve na valnou hromadu CSTUG a prednasku panu Sojky a Ruzicky, ze ktere prikladame abstrakt.

Tesime se na setkani.

Vybori


----------------
Československé sdružení uživatelů TEXu

CSTUG

si vás dovoluje pozvat na přednášku a valnou hromadu s tímto programem:

1. Přednáška Petra Sojky a Michala Růžičky z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity TeXové technologie pro digitální matematickou knihovnu. Začátek ve 12.30 hodin.

2. Přestávka 15 min. (prezence, možno využít k řešení administrativy CSTUGu, placení členských příspěvků apod.).

3. Valná hromada CSTUGu – ve 14.15 hodin.
a. Zahájení valné hromady.
b. Zpráva o činnosti.
c. Zpráva o hospodaření.
d. Zpráva revizorů účtu.
e. Informace o stavu projektů podporovaných finančně CSTUGem.
f. Informace o Zpravodaji CSTUGu.
g. Rámcový plán činnosti pro rok 2010.
h. Různé, diskuse.
i. Závěr.

Valná hromada i přednáška se budou konat v budově Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně, Botanická 68a, v sobotu 21. 11. 2009, v posluchárně s označením A107 napravo od vrátnice. Předpokládaný konec shromáždění je do 15.30 hodin.

Kromě osobního setkání s TeXovými přáteli si budete moci vyslechnout přednášku velmi zkušených uživatelů TeXu o jejich účasti na tvorbě české digitální matematické knihovny či zaplatit hotově bez poplatků členské příspěvky sdružení. Pokud bude v době konání valné hromady již k dispozici DVD s TeX Live 2009, budou si je členové CSTUGu moci osobně vyzvednout.

Valná hromada je určena členům sdružení CSTUG, nicméně je to vhodná příležitost, jak se stát členem sdružení. Informace o sdružení, zaměřeném na podporu kvalitní typografie v ČR a SR pomocí sázecího systému TeX, si je možno vyžádat na adrese CSTUG c/o FEL ČVUT, Technická 2, 166 27 Praha, email: cstug at cstug.cz, WWW: http://www.cstug.cz/.


Abstrakt přednášky

Úvodem bude představen projekt České digitální matematické knihovny (DML-CZ; http://dml.cz/), který shromažďuje a v digitální podobě zpřístupňuje recenzovanou matematickou literaturu vydanou v Česku a na Slovensku. Ve workflow projektu se hojně využívá také typografický systém TeX. Pro všechny dokumenty zveřejněné v knihovně jsou automaticky generovány předsádky s doplňujícími informacemi a metadaty. Dále bude předvedeno použití pdfTeXu pro vkládání původních TeXových zdrojových textů matematických výrazů jako textu kopírovaného z výsledného PDF po označení jejich vysázené podoby, a dávkové podepisování PDF dokumentů.

Pro snadné předávání nově vydávaných matematických publikací do DML-CZ byl připraven na TeXu založený redakční systém, jehož vedlejším produktem jsou XML metadata pro potřeby digitální knihovny. Jádrem systému je nástroj Tralics (překladač LaTeXu do XML), jehož použití bude demonstrováno.
----------------

Tisková verze pozvánek: 
http://195.178.90.235/~malipivo/zpravodaj/2009-brno.pdf

----------------





More information about the csTeX mailing list