Popularizace TeXu (delsi)

Tomas Valusek tvalusek at vs.inext.cz
Tue Dec 15 21:15:27 CET 1998


Dobry den,

tato zprava bude zrejme delsi, a tak na jejim zacatku uvedu jeji hlavni myslenku, kterou v dalsim textu rozvedu; chtel bych dat k uvaze myslenku na napsani knihy o TeXu obecne, jez by mela pro zajemce o TeX podobnou hodnotu, jakou ma pro zajemce o Linux kniha Pouzivame Linux od Computer Pressu, ktera by obsahovala CD-ROM s ceskou instalaci TeXu pro DOS, Win95 a Linux, na kterou by se kniha mohla odvolavat a uzivatele uvest do bohatstvi TeXu.

A nyni podrobneji.

Poprve jsem se neco rozumneho o TeXu (pomuni-li inzerat z BAJTu, hledajici redaktora se zkusenostmi s timto systemem) nasel v Softwarovych novinach, kam p. Olsak pred mnoha lety napsal clanek (nevim uz, jestli to nebyl serial), ktery srozumitelne TeX vysvetloval. Od te doby jsem v "obecnem" tisku ci v normalnim pocitacovem knihkupectvi (mezi nez nepocitam Mareckovo knihkupectvi na Fakulte informatiky v Brne) o TeX nezavadil. Jako tezce zrakove postizeneho me nicmene TeX velmi zajima, nebot by mohl vyrazne setrit muj zrak, nenamahany neustalym hledanim mysiho kurzoru v GUI editorech.

Zhruba pred rokem vysla v Computer Pressu vyborna kniha "Pouzivame Linux". Kniha nejde do prilisnych podrobnosti, ale lze se podle ni naucit zakladum prace v Linuxu a k nemu patricich programech (editory, kompilatory, mail atd.). Vzdy jsou uvedeny zaklady a nastineny zpusoby, jak cist dalsi dokumentaci. Neco podobneho mi velmi chybi u TeXu.

Proto davam timto k zvazeni vedoucim CSTUGu nasledujici ideu: pripravit obecne srozumitelnou knihu, zabyvajici se na cca 600 stranach TeXem jako takovym, jeho "nadstavbami" (LaTeX, AMSTeX a dalsi), systemy, na nichz lze TeX spustit (s durazem na DOS, Windows a Linux), zdroje dokumentace a maker, step-by-step postup jak cist elektronickou dokumentaci obsazenou v distribucich TeXu (casto jsou to totiz soubory .tex), co znamenaji dalsi soubory, vztah k dalsim typografickym systemum, porovnani jazyku TeXu s dalsimi programovacimi jazyky apod. V priloze by mel byt CD-ROM s funkcnimi instalacemi TeXu pro DOS, Windows a Linux a dalsi dokumentace, pricemz by image tohoto CD s aktualizovanymi verzemi mel byt dostupny na ftp.cstug.cz. Soucasti knihy by take pochopitelne byla prihlaska do CSTUGu s moznosti odemknuti oblasti CD s CSTUG-only programy.

S pozdravem

Tomas Valusek

P.S.: Mam nadeji, ze tato "zprava v lahvi" nezustane nevyzvednuta nekym, kdo by v tehle veci mohl neco rozumneho podniknout - sam totiz na to nemam dostatek vedomosti a zkusenosti.






More information about the csTeX mailing list